Liikuntahetkiä pitkin päivää ja pienissä palasissa - liikuntapaikkabongarin ajatuksia
Perustin Liikunnan sekatyöläinen - blogini eri paikkakuntien ulkokuntosalien bongaukseen ja niissä käynneistä raportoimiseen. Ajattelin, että ulkokuntosaleista raportoiminen motivoisi minut liikkumaan vielä enemmän ja säännöllisin väliajoin. Toinen ulkokuntosalien bongauksen syy oli, että muutama vuosi sitten ulkokuntosalit olivat vielä ainakin osalle käyttäjistä hieman piilossa. Aika on muutamassa vuodessa muuttunut paljon parempaan suuntaan. Ulkokuntosalien bongailu vaatii vierailuja toisilla paikkakunnilla ja Korona-aikana se ei ole kovin kannatettavaa. Siitä johtuen olen keskittynyt nykyisin blogissani arjen liikunnan havainnoimiseen ja liikuntaan yleisesti liittyvien asioiden esilletuomiseen.
Sen lisäksi, että innostaisin sinua liikkumaan enemmän, haluan liikuntapaikkabongarina löytää omalle pihalleni liikuntavälineistön, jossa lähimetsän oheessa olisi motivoivaa ja mukava ulkoilla, yhdessä.
Olen työskennellyt kuntasektorilla noin 20:n vuoden ajan. Toimin virassa Pyhännän, Utsjoen ja Inarin kunnissa liikunnan ja liikuntainfran kehittäjänä ja nykyisin Kemin kaupungilla vapaa-aikapäällikön virassa. Olen toiminut aiemmin myös yrittäjänä digiliikunta-alan yrityksessä. Intohimoni blogin pitämisen ohella on pohtia ja suunnitella erilaisia liikuntatuotteita. Omassa liikuntahistoriassani olen ollut maajoukkuemaastohiihtäjä ja sen jälkeen satunnainen kuntourheilija hiihdon, juoksun ja ulkokuntosalien käyttäjänä.
Liikunnallisin terveisin,
Marke Rautiala
Blogitekstit löytyvät yläpalkin valikoista: Syksy 2022 blogit 31.8.222 - 5.11.2022, Kesä 2022 - II blogit 13.7. - 28.8.2022, Kesä 2022 - blogit 15.5. - 11.7.2022, Kevät 2022 - blogit 14.1. - 23.2.2022, Talvi 2022 - blogit 21.11.2021 - 8.1.2022, Syksy 2021 - blogit 9.9. - 13.11.2021, Kesä 2021 - II blogit 25.7. - 5.9.2021, Kesä 2021 - blogit 22.5. - 19.7.2021, Kevät 2021 - II blogit 27.3. - 13.5.2021, Kevät 2021 - blogit 21.2. - 18.3.2021, Talvi 2021 - blogit 31.12.2020-14.2.2021, Syksy 2020 - blogit, Loppukesä 2020 - blogit, Keskikesä 2020 - blogit, Kesä 2020 - blogit, Kevät 2020 - blogit, Talvi 2020- blogit, Kesä ja syksy 2019 - blogit sekä Paikkakunnat - eri kuntien ulkokuntoilupuistot, joita olen kulkiessani bongaillut.
Muutama viikko sitten vietettiin Vanhustenviikkoa ja viikon aikana myös Kemissä järjestettiin monenmoista aktiviteettiä seniorikansalle. Viikon isoimpia tapahtumia oli seniorimessut, missä muun muassa sai kokeilla omaa puristusvoimaa. Mittaukseen menin tietysti innolla ja tulokseni oli superhyvä 46.7. Minun ikäisille hyvä arvo on 32.4. Puristusvoimaani testasin vain oikealla kädellä, koska vasemman käden peukun jännevamma on edelleenkin paranemisvaiheessa. Enpä olisi ikinä uskonut, että yksi kaatuminen kummittelee ja vaatii parantuakseen yhdeksän viikoa. Se on järkyttävän pitkä aika. Ja täyden käyttämättömyyden jälkeen on aloitettava peukalon kuntoutus. Tässä yhdeksän viikon paranemisajassa vasemman käden puristusvoima tipahtaa varmaankin kasikymppisen henkilön tasolle, harmittava tilanne.
Käden puristusvoimaa yleensä kuvaa hyvin myös henkilön yleistä lihasvoimaa. Lihasvoima on yhteydessä liikkumiskykyyn ja päivittäisistä toimista selviytymiseen. Heikko puristusvoima viittaa siihen, että ihminen on fyysisesti huonossa kunnossa. Jos mahdollista, niin mittaa oma puristusvoimasi. Testi on simppeli ja nopea ja luulen, että se on hyvinkin suuntaa-antavana täysin uskottava.
Kuntien vapaa-aikapalveluissa työskentelevät ovat harvemmin istumatyöntekijöitä. Myös meillä Kemissä lähes kaikkien henkilöiden työtehtäviin liittyy työpäivän aikaista fyysistä aktiivisuutta. On ohjaamista, järjestelyjä, kantamista, esittelyä ja monen muunlaista aktiivista toimintaa, mikä kerryttää päivään mukavasti askelia ja pienimuotoisesti kehittää myös lihaskuntoa.
Ajattelen niin, että työn mahdollistama fyysisen aktiivisuus on pienen lottovoiton arvoinen asia yksilölle ja tämä potin anti kirkastuu viimeistään virkeinä eläkevuosina. Eräs työntekijäni kertoi, että hänelle tulee työpäivän aikana yleisesti noin 10 000 askelta ja samalla hän on puolessa vuodessa laihtunut 10 kiloa. Se on aivan mahtava juttu.
Tämän päivän blogiaiheen innoitus tuli tämän päivän sanomalehti Kalevan (30.10.2022) vanhasta valokuvasta, jossa muistellaan 2000 –luvun alkua ja miten vireää kuntosali- ja jumppatoiminta oli. Samaa buustia ja kellonkääntöä tarvittaisiin tähän aikaan. Lasten ja nuorten liikuntaharrastamiseen on panostettu paljon myös valtion rahojen ja koulujen harrastetoiminnan kautta. Mutta, lasten ja nuorten liikunnalliset tulokset ovat laihoja, muun muassa mielenterveys ja lihavuuteen liittyvät ongelmat kuormittavat yhteiskuntaa jo kovin laajasti. Eli paluu ruutuun, vanhemmat liikkeelle, lapset tulevat kyllä perässä.
Sosiaali- ja opetusministeriön ylläpitämä Liikkuva aikuinen - sivusto opastaa ja ohjaa kansalaisia liikkumaan matalalla kynnyksellä, pehmeällä tavalla. Tämän hetkisenä aiheena on panostus työmatkaliikkumiseen, tulosta työkykyyn. "Palkansaajista useampi kuin neljä viidestä olisi valmis liikkumaan enemmän, mikäli saisi työnantajalta lisää tukea. Yksi keino lisätä aktiivisuutta on työmatkaliikunta".
"Yleisin käytössä oleva henkilöstöliikunnan palvelu on liikuntaseteli (76 %). Yli kolmannes (35 %) organisaatioista kannustaa myös työmatkapyöräilyyn ja kävelyyn. Kannustaminen voi olla asianmukaisten suihku- ja vaatteidenvaihtotilojen tarjoamista, kunnollista pyöräpysäköintiä, erilaisia kampanjoita tai vaikkapa työsuhdepyörän tarjoamista henkilöstölle. Työmatkaliikkumiseen kannustavat toimenpiteet lisääntyivät organisaation koon kasvaessa. Työmatkaliikkumisen kehitystrendi on ollut myönteinen. Vuonna 2019 tehdyssä selvityksessä vain 10 % organisaatioista kannusti työmatkaliikuntaan, nyt vastaava luku on 35 %". (https://liikkuvatyoelama.fi/ajankohtaista/panostusta-tyomatkaliikkumiseen-tulosta-tyokykyyn/?fbclid=IwAR0el65W_yCREh9r573mrgIPbbRC34JDKuHBjvw017YGhN4T-hQ2A2937Fc).
"Ei ole yhdentekevää, kuinka työntekijät kulkevat työmatkansa. Henkilöstöliikunnan barometrin mukaan palkansaajista joka neljäs (24 %) saavuttaa liikkumissuositukset. Ne, joilla liikkumissuositukset toteutuvat, kokevat myös oman työkykynsä paremmaksi kuin ne, jotka eivät täytä liikkumissuosituksia. Vastaajat, joiden työpaikka tukee henkilöstöliikuntaa, kokevat työkykynsä paremmaksi".
Työnantajan edustajana on hankala ajatella, että työaikaa voisi käyttää henkilöstön omatoimiseen liikkumiseen. Toki taukojumppa ja vastaava liikkuminen työajalla on jo itsestään selvyys. Toimistotyöaika päivässä on 7,25 ja se sisältää kaksi kahvitaukoa. Jos taukoja lisätään, niin työntekemisenaika voi jäädä jo aika pienksi. Oma liikkumiseni tapatuu illalla, omalla ajalla. Se on myös vapauttavaa, saa liikkua niin kuin huvittaa, ja sen aikaa, kun huvittaa. Oma ajankäyttö on valinta, tietoisuudella ja pohdinnalla siitä, missä kunnossa haluan vanheta ja viettää tulevia, mahdollisia eläkepäiviä hyvässä toimintakunnossa. Avaimet hyvinvointiin ja liikkumiseen on itselläni, pienikin metsässä kävely, tai halkojen teko paikkaa työpäivän liikkumattomuutta. Etäpäivänä pistän luurit päähän ja niin Teams palaveri hoituu metsässäkin!
Lumesta ja hiihtämisestä tykkään, mutta ei pitkä ja lämmin syksykään hassumpi ole. Pakollisiin iltalenkkeihin voi yhdistellä monia hommia, kuten kauppa-asioiden hoitoa ja ulkontoiluvälineillä treenaamista. Että mä tykkään tästä asumiseen liittyvästä kaksijakoisuudesta. Kemissä tehdään terävempiä juoksutreenejä ja viikonvaihteissa mökkeröisen huudeilla tehdään rauhallisempia, pidempiä ja lihaksia huoltavia treenejä metsissä sekä jonkin asteisia voimailutreenejä pihapiirissä.
Ensi viikolla Lapin läänissä on syysloma ja tarjolla on monenmoista aktiviteettiä etenkin koululaisille. Omaan ensiviikon treenisuunnitelmaan kuuluu muun muassa uintia ja kuntosalia juoksulenkkien lisäksi.
Sienestysaika on nyt parhaimmillaan niille, jotka jahtaavat suppilovahveroita, kuten mekin. Aiemmissa postauksissa jo kerroinkin peukkuvammastani, mikä hiukkasen hidasti poimintaa, mutta tilanteeseen oli vain sopeuduttava. Se on jotenkin kummallista, miten kipuherkkä ja tarpeellinen peukalo ihmiselle on. Onneksi jalat toimivat, koska ulkoiltava ja liikuttava on.
Tällä viikolla vietetään Vanhustenviikkoa (2.-9.10.2022) ympäri Suomea ja niin myös meillä Kemissä teemalla; Yhdessä luontoon - joka iän oikeus. Meidän kattauksessa luvassa on paljon ikäihmisille suunnattua liikuntaa, kulttuuria, teatteria, konsertteja ja museovierailuja. Kemin tapahtumat löytyvät: https://www.kemi.fi/tapahtumat/kemin-vanhustenviikko/. Osalistu ihmeessä, jos vain mahdollista.
Eletään Globaalisti kovia aikoja ja kaikkeen muutokseen kotitalousten tulee varautua. Harmillista, että mun peukalolla on kahdeksan viikon liikkumiskielto, se on kova isku nyt, kesken syystöiden. Juurikin nyt, halot ei ensi vaan seuraavalle talvelle voisi tehdä, koska tulevat polttopuut kuivuvat ensi vuoden huhti-heinäkuun ajan ja sen jälkeen ne siirretään puuliteriin säilöön.
Peukku paskana, muta still going strong ja juoksu kulkee Kemissä sakupoika Tero-Petterin kanssa. Eli liiku ja hikoile miten vain, kunhan teet sen jollakin tavalla.
Koskaan ei ole huono aika tsekata oman fysiikan tilannetta. Kunnat ja kaupungit järjestävät maksuttomia spesiaaliklinikoita eri ikäisille liikkujille. Huomenna tiistaina 20.9. klo 9-12 Kemin Huvikummussa (Sauvosaarenkatu 27) järjestetään KUNNON MUMMOLA - tapahtuma.
Tapahtuma on suunnattu kaikille yli 65 -vuotiaille kemiläisille. Kunnon mummolassa on mahdollisuus osallistua tasapainoa ja toimintakykyä arvioiviin helppoihin testeihin sekä mittauttaa kehonkoostumus. Jumppaa, palautetta ja vinkkeja tasapainoisempaan menoon tarjoavat Kunnon mummolan innostavat ohjaajat. Tervetuloa!
Edellisessä postauksessa kerroin viikonlopun etsintäoperaatiosta Koitelinkoskilla, joka onneksi päättyi etsittävän löytymiseen rapian vuorokauden etsintöjen jälkeen. Etsinnät meidän osalta ajoittuivat lauantaivastaiseen yöhön. Harmillisesti kompastuin yöllä pienessä jyrkänteessä ja vahingoksi sain vasemman peukalon vääntymisen. Yöllä hoidin peukkua kylmällä, mutta tälli oli kohtuullisen kova ja peukku on pois käytöstä varmastikin muutaman viikon. Tilanne harmittaa tietysti kovasti, koska polttopuiden teko on vielä pahasti kesken sekä myös kivien siirtely kulkuväylältä terassin reunalle.
Onneksi jalat toimivat, ja tänään maanantaina oli mukava palata taas juoksun äärelle. Kemin Mansikkanokka ja lähellä olevat ranta-alueen laajat nurmikot ovat aivan mahtavia juoksuhuudeja. Iltalenkkien yhteydessä taitetaan 4-7 kilometriä. UKK Instituutin mukaan: "Juokseminen on erinomainen koko kehoa kuormittava liikuntamuoto. Juoksu tai hölkkä, kumpaa nimitystä käytetäänkin, on tehokasta hengitys- ja verenkiertoelimistöä kehittävää liikuntaa. Säännöllinen juoksulenkkeily vahvistaa sydäntä, parantaa verenkiertoa sekä rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa, lujittaa luustoa, vahvistaa lihaksia ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Se auttaa myös stressin hallinnassa".
#kemi #mansikkanokka #juoksu
Opastusta ja vinkkejä liikkumiseen tarjotaan muun muassa kuntien liikuntapalveluiden toimesta. Kuvassa Kemin kaupungin liikuntahankkeen liikunnanohjaaja Sonja Jankkila, joka opastaa kuntalaisia liikunnan pariin Kemin uimahallilla (20.10.2022). Hyödynnä rohkeasti nämä mahtavat mahdollisuudet :). Kuva Heidi Lassuri.
Vuodet eivät ole veljiä keskenään ja sen sai huomata nyt tämän syksynä sienien määrässä. Parina aiempana vuonna suppiksia on ollut niin paljon, että sienilauttojen viereen on saanut parkeerata keräämään. No sienet ovat ns. "kattelussa", mutta onneksi parin tunnin aherruksen jälkeen saatiin kaksi ämpäriä kotiinviemisiä ja sienet kuivuvat kuivurissa talviruokien höysteeksi.
Liikkumisen motivaattorit ovat avain must, eli koirakaverit. Tässä asiassa lievää harmitusta ja pientä mielipahaa olen kokenut muutamalta naapuriltani. Koirien pitäisi olla värittömiä ja mauttomia, niin kuin kai ihmistenkin. Toivottavasti suvaitsevaisuus, koirien äänet ja niiden erilaisuutta ymmärrettäisiin hieman enemmän.
Mökkeröisen lähialueella Koitelissa on ollut jo lähes vuorokauden kestävä henkilön etsintätilanne päällä. Muistisairas seniori-ikäinen henkilö oli lähtenyt eilen perjantaina marjaan ja ei ole siltä reissulta palannut. Alueen asukkailla huoli on tietysti iso metsään eksyneestä.
Punaisen Ristin alla toimiva Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) tekee mielettömän arvokasta työtä koordinoimalla ja johtamalla etsintätyötä. Paikallisen puskaradion mukaan myös lähialueen asukkaat ovat olleet hienosti etsinnöissä mukana.
Viime yönä Vapepan etsijöitä kulki myös meidän lähimetsässä ja osallistuimme itse myös lähialueella koirien kanssa etsintöihin. Koiramme eivät ole etsijäkoiraksi koulutettuja, mutta reagoivat herkästi, jos metsässä olisi ollut liikettä. Yöllä askelia tuli reilusti, yli 7000. Liikkua voi monella tavalla ja edellä mainitun kaltainen tapa on yksi arvokkaimmista.
Ps. Toisten eteen arvokasta työtä tekeviä kohteita voi muistaa esim. joulun aikaan. Avustuskohteeni on tänä vuonna Popopet eli Pohjois-Pohjanmaan hylättyjen pieneläinten tuki- ja sijaiskotiyhdistys ja toinen Vapepa.
Eilisessä sanomalehti Kalevassa (30.8.2022) oli huolestuttava kirjoitus ihmisten liikuntakäyttäytymisen muutoksesta Koronan myötä. Jutun otsiko on "Harvat palanneet salille". Jutun kirjoittaja on Joona Klemi, siinä haastatellaan Oulun alueen kuntosaliyrittäjiä ja eräs yrittäjä kertoo, että "Liikuntakeskus Kuntomon kuntosaliasiakkaissa oli ennen Koronaa parhaimmillaan 250 seniorijäsentä, kun taas nykyään heitä on enää kolmisenkymmentä. Yrittäjä kertoo, että ikäihmiset ovat niin huonossa kunnossa, etteivät pysty enää tulemaan salille". Tilanne on huolestuttava koko yhteiskunnan kannalta.
Tänään katselin valtakunnallisia hyvinvointi-indikaattoreita ja siellä kerrotaan, että Kemin senioreille tapahtuu valtakunnalisten tilastojen mukaan keskimääräistä enemmän kaatumisiin ja putoamisiin liittyviä hoitojaksoja. Kuitenkin kuntapabarometrin mukaan vuonna 2020 Kemi kaupunki panosti Suomen kunnista toisiksi eniten kuntalaisten vapaa-aikapalveluihin ja liikuntainfraan heti Kauniaisen jälkeen. Tarvitaan jatkuvia ennaltaehkäiseviä tekoja kuntapäätttäjät, kunhan me virkamiehet tuodaan hyviä päätöksiä päätettäväksi. Yes, aion tehdä niin, aion tukea senioreiden liikuntaa :).